Project information

  • Renovation 6,000 sf

 

Lewiston, ME

 

The atmosphere of quiet comfort begins at the waiting room.

View into the control room from the central corridor

Control room with visual supervision of the central corridor

One of eight spacious sleep rooms with private bath.

Consult room

Waiting and check-in

An increasing need for sleep studies prompted the hospital to develop this more comprehensive facility on the lower level of a building on the hospital campus.  The available space, although ample in size, presented challenges due to a mass of utilities and shafts running through it. 

PDT, along with the client, evaluated planning options and agreed on a solution that met program and adjacency needs. Since patients arrive in the late evening, PDT retained an existing entrance with nearby parking and used that as a point of departure for the floor plan.

Acoustical separation between individual rooms and the floor above were a very high priority. PDT brought in an acoustical consultant to design detailing that would assure the highest level of sound isolation, including full height walls, a double ceiling system, and gasketed doors.

Photo credit: © Sandy Agrafiotis


Select health care — acute care & diagnostics center projects