Project information

  • New construction 7,200 sf

  • Construction cost $1.35M

  • Completion 2017

Gray, ME

 

Exterior view of public entry. Wardens and biologists have direct entry to labs and offices in the back.

A tight floor plan separates public space from offices and labs.

Public entry vestibule.

Staff corridor off main lobby.

Shared staff conference room.

Large meeting room adjacent to lobby.

Douglas fir and eastern white cedar were used in the main entry wood canopy detail. 

Field processing room with dedicated ventilation and direct access from staff parking. 

The new Region A headquarters for the Department of Inland Fisheries and Wildlife is the new home for IF&W biologists and the Warden Service. The project weaves together public meeting areas, private biologist offices and processing spaces, and secure law enforcement functions in a compact, cost effective plan. Designed with a rustic Maine aesthetic, the building responds to the biologists’ needs for clean/dirty work area separation.

Processing spaces were designed with direct outdoor access and separate HVAC systems to minimize potential crossover of biological fluids, materials, and odors into public meeting areas and office spaces. A purpose-built processing table with dedicated exhaust and integrated sink and sprayer hose increases the safety of the processing space.

Photo credit: Plans © PDT Architects
Photo credit: © Sandy Agrafiotis


Select state & municipal projects