Project information

  • Renovation 7,700 sf

  • Completed 2008

Awards:

2008 Statewide Historic Preservation Honor Award, Maine Preservation

2007 Special Preservation Honor Award, Greater Portland Landmarks

Portland, ME

 

Portland’s U.S. Marine Hospital is one of the few with intact iron porches.

PDT added canopies to the back of the building to shelter the entry and wheelchair ramp.

The steel-and-glass canopies provide a modern note against the traditional brick.

Side verandas that had been enclosed in an earlier renovation are now renovated to contrast with the intact historic structure. 

One of the enclosed porches was converted into a comfortable break-out and dining area.

The Martin’s Point boardroom has spectacular water views.

The conference center includes conference and meeting rooms of several sizes, with a small kitchen and dining spaces.

A demonstration kitchen on the first floor is used by dietitians for healthy cooking classes.

The second enclosed porch is part of the employee fitness center, which includes locker rooms, two exercise rooms, and commanding views of Casco Bay.

As Phase 1 of the Master Plan for their historic 12-acre campus, Martin’s Point Health Care decided to renovate this signature building, the 1859 U.S. Marine Hospital, designed by Ammi Young.

The H-shaped building, which occupies a beautiful, prominent site at the northeast entrance to Portland, is Italianate in style, with well-preserved cast-iron front porches.

Exterior renovation included rebuilding the enclosed porches, painting the wood cornice, repointing the brick, rebuilding original windows, and replacing the first-floor windows, which were not original. The cast iron porches were repaired and repainted. Inside, mechanical and electrical systems were replaced, and bearing wall arches repaired. A canopy was added to the rear of the building to be sympathetic, and at the same time contrast with, the existing structure.

Phase 2

The third floor of the U.S. Marine Hospital building affords magnificent 360-degree views of Portland and Casco Bay. This interior fit-up project includes the boardroom, two large conference rooms, three smaller conference rooms, a kitchen, and an employee fitness center.

The floor is flexibly planned so that it can accommodate a large conference or several smaller simultaneous meetings. The largest of the conference rooms can function as a central gathering place for group meetings or meals, with the others available as breakout spaces.

Photo credit: © Sandy Agrafiotis


Select historic preservation projects